You are here

اتانول

  اتانول شرکت بازرگانی تیناکم با هدف تامین مواد شیمیایی مورد نیاز صنایع مختلف از سال 1372 تاسیس شده و محصولات خود را عموما از کشورهای آسیای شرقی و اروپا وارد میکند.

اتانول

نامهای دیگر: الکل اتیلیک، اتیل الکل، الکل میوه، اتانول 96درصد
فرمول شیمیایی: C۲H۵ OH
نقطه جوش: 78.4 درجه سانتیگراد
گریدهای محصول: صنعتی، دارویی

قیمت اتانول

تاریخچه اتانول

الکل برای انسان از دوران قدیم شناخته شده بود و از این ماده به اشکال مختلف استفاده می شد. جداسازی این ماده به عنوان اتانول نسبتاً خالص به احتمال زیاد اولین بار توسط جابر بن حیان که صنعت تقطیر را گسترش داد، صورت گرفت. البته بیشتر گمان می‌رود که اتانول خالص توسط محمد زکریای رازی دانشمند ایرانی تولید شده باشد. الکل (اتانول) خالص به طور متداول به الکل (اتانول) گرید خوراکی (الکل نوشیدنی) گفته می شود. الکل گرید خوراکی همواره 96% (proof 192) بوده و از منابع طبیعی بدست می آید.

مراحل تولید اتانول

الکل مایعی بی رنگ، فرار و با بوی تند است که از تخمیر مواد قندی به دست می آید. الکل در دمای ۷۸٫۴ درجه سانتی گراد به جوش می آید و در منهای ۱۰۳ درجه منجمد می شود. الکلی که در نوشیدنی های الکلی استفاده می شود، بوسیله ی فرآیند تخمیر از متابولیسم گلوکز توسط نوع خاصی از مخمرها در غیاب اکسیژن تولید شده و در پایان مرحله ی تخمیر، ویسکوزیته ی اتانول را با تقطیر کردن بالا می‌برند. برای تولید کردن الکل با خلوص بالاتر، مقدار کمی بنزن به آن اضافه می‌شود.  بنزن، آزئوتروپ سه‌گانه‌ای با آب و اتانول تشکیل می‌دهد و مخلوط دوباره تقطیر می‌شود. نتیجه این فرآیند بدست آوردن اتانول بدون آب است. اتانول به دو طریق مصنوعی (سنتزی) و تخمیر تولید میشود. در روش تولید سنتزی این ماده از مواد نفتی استحصال میگردد و در روش تخمیر از مواد غذایی و گیاهان حاوی قند استفاده میشود بیشترین اتانول تولیدی در جهان (حدود 93 درصد) از روش تخمیر و فقط حدود 7 درصد از روش مصنوعی تولید میگردد.لازم به ذکر است که از کل تولید الکل جهان به روش تخمیر، حدود 65 درصد از طریق تخمیر از محصولات جانبی صنایع شکر و 35 درصد دیگر از تخمیر سایر مواد قنددار مانند ذرت، گندم، خرما و غیره حاصل میگردد.

جمع بندی: روشهاي توليد الكل متفاوت ميباشد:

1- از تخمير حبوبات و ميوه ها (مانند آبجو)

2- از تقطيرحبوبات و ميوه ها (مانند ودكا، ويسكي، جين)

3- از تـغـيير شـيميايي در سوختـهاي فسـيلي هـمچـون گاز، زغال سنگ و نفت ( الكل صنعتي )

4- از تركيـب شيـميـايي مـنوكســيد كربن و هيدروژن (مانند متانول و الكل چوب)

مراحل تولید الکل

خواص فیزیکی الکل

الكل اتيليك يا اتانول در زمره الكل‌های يك ظرفيتی نوع اول است. اتانول كه به اختصار الكل سفيد ناميده مي‌شود مايعي است فرار، شفاف، قابل اشتعال و با بوي مشخص كه با هر نسبتي با آب تركيب مي‌شود، به آساني مي‌سوزد و بر اثر احتراق آن، آب و گاز كربنيك حاصل مي‌شود. هم چنين با سرعت تبخير مي‌شود و هيچ اثر زيست محيطي نامطلوب بر جا نمي‌گذارد. اتانول در صنعت بعنوان حلال و ماده واسطه شیمیایی برای تولید بیشتر ترکیبات آلی استفاده می‌شود. بدلیل تشکیل پیوند هیدروژنی با هر نسبتی در آب حل می‌شود. اتانول در مقایسه با ترکیبات آلی که وزن مولکولی یکسانی با آن دارند، نقطه جوش بالاتری دارد. الکل اتانول خاصیت ضعیف اسیدی و بازی از خود نشان می‌دهد که خاصیت بازی آن بدلیل جفت الکترون تنهای اکسیژن بوده و خاصیت اسیدی آن، بخاطر پیوند هیدروژن با عنصر الکترونگاتیو اکسیژن است.

انواع الکل اتانول

1. ـ الكل اتيليك طبي:
این نوع الکل با فرمول شيميايي OH5H2C با وزن مولكولي 07/46 مايعي است بي رنگ، زلال كه به هر نسبتي با آب مخلوط مي‌شود و بوي مشخص و تندي دارد. در حرارت   8/73 درجه سانتي‌گراد در شرايط متعارفي جوشيده و در 117- درجه سانتي‌گراد منجمد مي‌گردد. داراي حداقل 96 درصد حجمي OH5H2C بوده و وزن مخصوص آن در 20 درجه سانتيگراد حداكثر 8028/0 مي‌باشد اتانول به آساني با شعله آبي سوخته و گاز كربنيك و آب مي‌دهد.

2ـ الكل اتيليك خالص يا مطلق:
مايعي است بي رنگ، زلال، فرار و فوق‌العاده جاذبه‌الرطوبه با بوي مخصوص كه قابل اختلاط با آب، اتر و كلروفرم مي‌باشد. الكل مطلق حاوي بيش از 4/99 درصد حجمي OH5H2C است. به سهولت قابل اشتعال بوده و با شعله آبي مي‌سوزد. وزن مخصوص اين الكل در 20 درجه 7940/0 تا 7935/0 است.الكل مطلق را الكل بي آب نيز مي‌گويند. 

3 ـ الكل تقليب شده:
الكل تقليب شده در واقع الكل اتيليكي است كه به آن مواد مجاز تقليب كننده اضافه مي‌شود و در نتيجه خلوص آن از بين رفته وديگر مصرف خوراكي نخواهد داشت . الكل تقليبي بر دو نوع است : نوع اول ـ الكل اتيليكي كه به طور كامل تقليب شده و پس از تقليب حداقل درجه الكلي آن 90 درجه بوده و براي مصارف سوخت و لاك الكل و ساير صنايع به كار مي‌رود. نوع دوم ـ الكل اتيليكي كه به طور مخصوص تقليب شده و پس از تقليب حداقل درجه الكلي آن 96 درجه بوده و در مواد بهداشتي و آرايشي به كار مي‌رود. علت تقليب الكل، ايجاد شرايطي براي جلوگيري از شرب آن مي‌باشد.

  4-الكل طبي 80 يا 70 درجه
در برخي كشورها، حقوق گمركي واردات الكل براساس درجه آن وضع شده است به صورتي كه الكل با درجه خلوص پائين داراي عوارض گمركي كمتري مي‌باشد همچنين در كشورهاي اروپائي الكل 70 يا 80 درجه مطلوبيت بيشتري در مصارف طبي دارند. بنابراين يكي از دسته‌بندي‌هاي توليد الكل،الكل طبي 70 يا 80 درجه است. در كشور ما اخيراً الكل 70 درجه با بسته‌بندي شيشه‌اي 100 و 120 سي سي وارد بازار شده است كه علت اين امر يكسان بودن خواص ضد عفوني اين نوع الكل با الكل 96 درجه مي‌باشد. در حالي كه قيمت الكل 70 درجه كمتر از الكل 96 درجه است.

کاربرد اتانول

کاربرد اتانول

  •  صنعتی: بزرگترین کاربرد اتانول به صورت خالص به عنوان سوخت در موتور خودروها است. هم چنین اتانول بدلیل نقطه ذوب پائین در صنعت ضدیخ‌سازی استفاده می‌شود.
  • عطرسازی: به عنوان حلال در صنایع عطرسازی و چاپ
  • نوشیدنی های الکلی: اتانول را در انواع مشروبات الکلی مصرف می کنند.
  • پیل سوختی اتانولی: الکل را می توان در پیل های سوختی مستقیم DEFC برای تولید برق همراه با محصولات جانبی آب و دی اکسیدکربن بکار برد.
  • سوخت موشک: اتانول را در سوخت موشک برای افزایش نیروی پیشرانه بکار می برند. 
  • ضد عفونی کننده: اتانول 70-85درصد  را در مراکز پزشکی برای ضدعفونی لوازم پزشکی ، ضد عفونی ضخم و مواد ضد عفونی کننده دست استفاده می کنند.
  • پاد زهر: اتانول را برای از بین بردن اثر مسمومیت بعضی از مواد مانند متانول و اتیلن گلایکو استفاده می کنند. 
  • سایر کاربردها: به عنوان حلال در صنایع عطرسازی و چاپ، ضد عرق و ..

 اطلاعات ایمنی اتانول

الکل اتیلیک از طریق استنشاقی، پوستی و گوارشی روی بدن انسان اثر می گذارد. اثر روی پوست مانند سایر حلالهای چربی است و در صورت عدم احتیاط باعث التهاب پوست می شود. هر چند خوردن الکل صنعتی بعید به نظر می رسد ولی ممکن است توسط افرادی که اعتیاد دارند استفاده شود. از آنجا که به الکل صنعتی مواد گوناگونی جهت جلوگیری از استفاده خوراکی افزوده می شود و گاهی این مواد اثرات سوء بیشتری از الکل به تنهایی دارند لذا در صورت مصرف الکل صنعتی بصورت خوراکی عوارض بسته به نوع ماده اضافه شده متفاوت می باشد.عوارض حاد مصرف اتانول تهوع ، استفراغ ، افسردگی ، تنگی نفس می باشد.عوارض مزمن اعتیاد به الکل (الکسیم) ، سیروز کبدی ، تاثیر در سلسله اعصاب مرکزی ، تاثیر در حافظه در بلند مدت می باشد. اتانول یک مایع قابل اشتعال می باشد که بخار آن مخلوط با هوا در حرارت معمولی قابل اشتعال می باشد. لذا مخاطرات آتش سوزی و انفجار نیز بایستی مد نظر قرار گیرد. در بکارگیری افراد در محیطهایی که اتانول وجود دارد توجه به وضعیت وبیماریهای کبدی و پوستی وتنفسی لازم می باشد.

 

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer